Flädersaft
Plocka en korg full med vackra fläderblommor
(receptet jag använder säger 30 klasar, men det är väl lite på känn det där).
(receptet jag använder säger 30 klasar, men det är väl lite på känn det där).
När du kommer hem lägg blommorna i vasken eller ute på trädgårdsbordet en halvtimme eller så, det är bara för att alla småkryp ska få en chans att krypa därifrån. Sen klipper du bort det mesta av gröna kvistar, de gör saften besk (så har iaf min kära mor lärt upp mig).
Tvätta och skiva 3 citroner.
Blanda blommor och citronskivor.
Koka upp 1½ liter vatten och rör sedan ner lika mycket (1½l) socker och 50g. citronsyra. Rör tills upplöst. Häll sedan blandningen över blommor och citronskivor.
Låt stå i kylen 3-4 dagar. Rör om ibland.
Sila saften. Om du inte har saftsil kan du alltid använda melitta filter och en tratt eller vanlig sil.
När jag var liten gjorde vi alltid fläderblomssaft som vi sedan frös in i rena mjölkförpackningar. Saften plockades sedan fram under höst och vinterdagar. Trevligt att kunna njuta av sommarens godsaker även senare på året.
Späd ut saften med vatten efter begär.
Kärlekskaka
Grundreceptet till detta är faktiskt ett äppelkakerecept från min kära syster H. Men kardemumman var slut så använde istället ingefära och lite vaniljsocker. Sen hade vi jordgubbar över så då passade det bra. Mycket tilltalande i smak och syn.
Vispa 2 ägg och 2dl socker pösigt.
Smält 50g smör. Blanda ner 1 1/4dl mjölk.
Blanda 3 dl. mjöl, 1½tsk bakpulver, 2tsk. malen inngefära, 1tsk vaniljsocker.
Blanda ihop allt.
Häll i en form och lägg i skivade jordgubbar och äpplen.
Baka i 200*C mitten i ungefär 30min. (tills det har fått färg)
Mumsigt värre, särskilt med äkta vaniljglass.
Vispa 2 ägg och 2dl socker pösigt.
Smält 50g smör. Blanda ner 1 1/4dl mjölk.
Blanda 3 dl. mjöl, 1½tsk bakpulver, 2tsk. malen inngefära, 1tsk vaniljsocker.
Blanda ihop allt.
Häll i en form och lägg i skivade jordgubbar och äpplen.
Baka i 200*C mitten i ungefär 30min. (tills det har fått färg)
Mumsigt värre, särskilt med äkta vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar