tisdag 15 februari 2011

Valkomstmiddag

Middagen igar var mycket trevlig. Aven om jag blev lite pikad for att jag inte at upp allt, men jag at anda ett par potatisar, lite tomater, zuccini, rñdbetor, ris och av den dar rñkta forellen. (fñr ñvrigt sitter ñ dar o med tva prickar over sitter pa svenska tangentbord, sa darav att jag ibland skriver den dar bokstaven pa det dar viset). Smakade ocksa pa en pisco och karleksdrink med pisco i. Den var god. Pisco ar en alkoholdryck som ar typisk for Peru, enligt var larare fran spanska skolan sa harstammar den harifran landet (o alltsa inte fran Chile som manga tycks tro, sa hon). Forratten var en majsrora med russin som kokats i majsblad, efterratten pannkakor med sirap over. Pannkakorna var lite luftigare och mindre fett i an de svenska.

Efter middagen tog vi taxi hem (vilket man bor gora pa kvallarna har). Imorse fick jag ata en banan till mitt kamomillte och hade lite smor pa mitt vita brod. Vilken lycka! "Poco a poco", som man sager har...eller pa svenska "ett steg i taget".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Smör? Inte fick jag något sådant på mitt frukostbord i Rom.Härligt att se att du verkar må allt bättre! Nu väntar jag på en beskrivning av skolan, hur många ni är i gruppen(tror du sagt det innan du åkte men stämmer det?)Vilka nationaliteter finns representerade? Antar att alla lärare kommer från trakten, eller?

Många hälsningar till din "värdmamma" som verkar stötta dig så väl o också erbjuder dig "smör" på tillvaron!
Kram ma

Anonym sa...

En litet tillägg bara: I förrgår smakade jag på fin italiensk choklad med kakaobönor från dels Peru dels Eucador. Den från Peru var framställd på den allra finaste av kakaobönor - Criollo och den andra på någon "cacao Nationale". Den förra var på 70% kakao och den andra på 73%. Fick lära mig att det var mer syra i den förra o mer blommig (?) smak i den andra som gav den en lenare känsla. Båda mycket goda men tror att den från Eucador vann i min mun trots allt. Den bara smälte i munnen o gav en succesivt ökad smak. Fantástico!
Vill du se mer om företaget o cacao,se www.worldofchocolate.se

Fem procent av vinsten från "World of Chocolate" går till "organisationer och personer som arbetar med att främja en rättvis och ekologosk chokladproduktion i världen. Exempel är projekt som skapar bättre arbetsvillkor på kakaoplantager och ger odlarna mer betalt för kakaon eller forskning som syftar till att bevara ursprungstyperna av kakao."

Ms. C. sa...

Kan meddela att jag nu pa morgonen fick en yoghurt gjord pa en peruansk frukt, smakade som nougat...till youghurten fick jag och min amerikanska housemate en typisk "cereal"...sadesslag, sag ut som sma ljusa korn. Det var mattande. Men min vardmamma ar orolig for att jag ater for lite....sa mat ar dyrt i Sverige och jag ar student, men hon verkade inte helt nojd med det svaret...men har man inte atit sa mycket mat pa 5 dagar sa tar det tid att vidga magsacken....sen ar jag jatteforsiktig med hygien och vad jag ater....

Kul med chokladen ocksa. Kollade hemsidan. Mysigt med nagot lokalt. Jag har dock fortfarande siktet installt mot de brittiska oarna...

Den har veckan tar jag det lite lugnt. De andra fyra studenterna i min klass (Holland, tva tyskar, en fran Brasilien). Har jattebra larare, men maste plugga lite innan klassen inte minst for att de andra i gruppen har studerat i minst 4 veckor tillsammans innan. Men de ar ett mysigt gang. Roliga vardagliga amnen. Just nu jobbar vi med skillnader pa imperfekt, preterium och perfekt. Sa jag kommer bli grym pa att tala om datid.... :)

Lararna ar fran trakten. Hon som var med pa middagen berattade om tunnlarna som inkaindianerna hade byggt under marken. De sags vara en hel labyrint som gar vidare till bland annat Bolivia och Ecuador. Det sags att nar conquistadorerna kom gomde inkaindianderna guld i gangarna. I jakten pa guld har gringas forsvunnit i myriaderna under marken, sa nu for tiden ar gangarna avstangda. Men en spannande historia...