Detta är ett recept som min kära mor brukar använda. Jag gjorde dubbel sats (redan inräknat nedan) och delade sedan i två. Den ena hade jag korinter i och den andra hade jag rivet skal från två clementiner + saft i.
200g. smör
1 dl. socker
2 ägg
1 påse korinter (ca. 1 dl)
2 clementiner
2 tsk. bakpulver
6 dl. vetemjöl
(jag har sett recept där man använder ex.
1 dl potatismjöl + 5 dl. mjöl för att göra kakorna mer porösa)
Börja med att skölja korinterna under varmt vatten. Låt det stå och rinna av medan du lagar till resten. Sätt på ugnen på (175-)200 grader. Rör samman smör och socker. Tillsätt äggen. Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda ihop allt. Dela degen i två. En med korinter, en med clementin zesten. Det kan behövas något mer mjöl i den senare. Klicka ut på bakplåtspapper och sätt in plåten mitt i ugnen. Kakorna är klara på ca. 10-15 min. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar